Läs mer om Glasögonskötsel

OM VÅRA GLASÖGON

Du måste trivas med att bära dina glasögon samtidigt som de korrigerar ditt synfel. Därmed ställs höga krav på glasen. De ska både vara optiskt effektiva och lagom tunna för att passa en snygg båge. Vår uppgift är därför självklar: att alltid göra så exakta, bekväma och smidiga glas som möjligt – glas som passar just dig.

GLASENS SAMMANSÄTTNING

Det finns fem huvudsakliga faktorer som avgör prestanda och bekvämlighet hos dina glas:

  1. Vilket synfel de ska korrigera.
  2. Vilket material de är gjorda av.
  3. Vilken styrka de har.
  4. Vilken ytbehandling de har.
  5. Vilka individuella behov och krav du har som bärare.

VILKET SYNFEL?

De vanligaste synfelen är närsynthet, översynthet, presbyopi, (ålderssynthet) och astigmatism. Samtliga beror på att ögat av olika anledningar inte kan bryta ljuset på rätt sätt så att du ser klart. Samtliga kan också korrigeras med olika glasögonglas från Essilor. Eftersom både astigmatism och presbyopi oftast samexisterar med närsynthet eller översynthet, är de flesta glas sammansatta så att de korrigerar flera synfel samtidigt. Du behöver bara ett par glasögon.

VILKEN TYP AV GLAS – PLAST ELLER MINERAL?

Tidigare tillverkades alla glasögonglas av ”vanligt” glas, så kallat mineralglas. Men i dag är ungefär 80 % av alla glasögonglas som tillverkas här i Norden av plast. Fördelen med plastglas är att de inte krossas lika enkelt som mineralglas och att de är mycket lättare. På Essilor använder vi också material med allt högre brytningsindex i våra plastglas. På så vis kan vi göra plastglasen allt tunnare och lättare även i höga styrkor. Stylis heter vårt nya och tunnaste plastglas som finns för alla synfel.

HUR HÄNGER STYRKA OCH TUNNHET IHOP?

bildtitelNär man mäter hur starkt ett visst glasmaterial kan bryta ljuset talar man om dess brytningsindex. Ett högt brytningsindex gör att ljuset kan brytas i ett glas, genom mindre material än vad som behövs i andra fall. Ett glas med högt brytningsindex kan alltså göras mycket tunnare än andra glas. Detta är särskilt viktigt om du behöver glas med hög styrka som vanligtvis blir tjockare än glas med lägre styrka.

Vilket brytningsindex dina glas har beror alltid på vilket specifikt material de är gjorda av, oavsett om det rör sig om plast- eller mineralglas. Essilor erbjuder främst plastglas av flera olika material och med olika brytningsindex. Klicka i menyn till vänster för att läsa mer om våra glas för olika synfel och för att läsa om våra olika ytbehandlingar på glas.

Är du osäker på vilka glas och material som passar just dig? Rådgör alltid med en leg.optiker utifrån just dina behov.

Delbetalning

Om man inte har några tidigare betalningsanmärkningar så har man möjlighet att dela upp betalningen räntefritt upp till 12 månader, det enda som tillkommer är en uppläggningsavgift på 150 kr.

Bidrag barn & ungdomar

Barn upp till 7 år får glasen gratis, det som krävs är en rekvisition från ögonläkare. Barn 8-19 år får ett bidrag på 800 kr vid behov av glasögon.

GLASÖGONSKÖTSEL

Det finns några bra saker att ha i minnet för dig som är glasögonbärare – i alla fall om du vill att glasögonen ska hålla länge. Läs och memorera svaren nedan så har du bra förutsättningar – här kommer tio bra råd om glasögonskötsel.

Kan man putsa glasögonen med vanligt diskmedel?

Ja det kan du, men det finns en risk att bågens yta blir uttorkad och får en matt yta. Allra bäst är att använda putsmedel speciellt avsett för glasögon, då håller glasen sig rena längre och bågen behåller sin lyster. Om du sköljer glasögonen tänk på att inte ha för varmt vatten, ljummet är lagom.

Kan värme skada mina glasögon?

Ja! Snabba skiftningar mellan varmt och kallt kan ge skador på glasens yta. Exempelvis ska du inte ha glasögon i bastun eller lämna dem på instrumentpanelen i bilen en solig dag. När du öppnar ugnsluckan är det bra om du kan hålla huvudet en bit ifrån så inte den starka värmen slår upp mot glasögonen.

Vad ska jag tänka på när jag tar av och sätter på mina glasögon?

En enda regel att komma ihåg: använd alltid bägge händerna. Om du tar av och på med bara en hand, frestar du på bågens gångjärn och det är risk att de går sönder. Dessutom tappar de passformen snabbare.

Jag brukar rengöra glasögonen mot kläderna, vad säger experten om det?

Aja baja! Klädesplagg kan innehålla hårda fibrer som kan repa glaset. Dessutom blir ju inte glasen speciellt rena. Använd i stället en microfiberduk speciellt gjord för glasögon. Den använder du torr och glasen blir snabbt glänsande fina. En liten varning dock; kolla alltid att det inte finns sandkorn eller något annat hårt på glaset som kan repa. Microfiberduken är bra ur miljöperspektiv. Den är nästintill outslitlig. När den inte funkar längre är den full med smuts. Då tvättar du microfiberduken för hand med vanligt tvätt- eller diskmedel. Skölj ur med vatten, men använd inte sköljmedel. När den torkat är den som ny igen.

Hur kan en microfiberduk få bort fettfläckar fast den är torr?

Microfiberdukarna som är speciellt framtagna för glasögonputs, har så ytterst små fibrer att de hamnar under fettmolekylerna och liksom “lyfter upp” dem när du putsar. De ultratunna fibrerna sveper med sig all smuts på detta vis. Visst är det magiskt!

Varför ska man lägga glasögonen med glasen uppåt?

Om de ofta ligger med glasen neråt, även mot en yta som ser oskadlig ut, blir det små små nötningar där glasen är som högst. vanligtvis mitt framför ögat. Mycket irriterande! Och fläckarna går inte att polera bort heller. Glasbyte är enda botemedlet och det är ju en ganska kostsam historia.

Kan hårspray skada glasögon?

Ja. Bågens yta kan bli matt och livlös. Eventuellt kan glasens yta också skadas, men det är mer en känsla vi har här på City Optik och inget vetenskapligt belagt.

Kräver båglösa glasögon specialbehandling?

Ett tips är att vara lätt på handen. Glasögon som inte har en stödjande ram runtom glaset är ofta lite känsligare för omild behandling. Om det är borrhål i glaset är det området känsligare för fukt. Använd torr microfiberduk. Om du vill använda glasögonputs, spraya då putsmedlet direkt på putsduken och putsa sedan glaset. Om glasen har UV-limmade delar är de extra känsliga för stark värme.

Hur förvarar jag mina glasögon bäst?

När du inte använder dem är ett hårt fodral det allra bästa. Dina glasögon kan faktiskt skadas av andra än dig själv. Det är inte helt ovanligt att någon sätter sig på ett par glasögon, och nästa gång kan det vara dina… Låt en microfiberduk ligga tillsammans med glasögonen, då är det lätt att snabb-putsa innan du ska ha dem igen.