Om Våra Glasögon

Du måste trivas med att bära dina glasögon samtidigt som de korrigerar ditt synfel. Därmed ställs höga krav på glasen. De ska både vara optiskt effektiva och lagom tunna för att passa en snygg båge. Vår uppgift är därför självklar: att alltid göra så exakta, bekväma och smidiga glas som möjligt – glas som passar just dig.

Glasens sammansättning

Det finns fem huvudsakliga faktorer som avgör prestanda och bekvämlighet hos dina glas:

1.  Vilket synfel de ska korrigera
2.  Vilket material de är gjorda av
3.  Vilken styrka de har
4.  Vilken ytbehandling de har
5.  Vilka individuella behov och krav du har som bärare

Vilket synfel?

De vanligaste synfelen är närsynthet, översynthet, presbyopi, (ålderssynthet) och astigmatism. Samtliga beror på att ögat av olika anledningar inte kan bryta ljuset på rätt sätt så att du ser klart. Samtliga kan också korrigeras med olika glasögonglas från Essilor. Eftersom både astigmatism och presbyopi oftast samexisterar med närsynthet eller översynthet, är de flesta glas sammansatta så att de korrigerar flera synfel samtidigt. Du behöver bara ett par glasögon.

Vilken typ av glas - plast eller mineral?

Tidigare tillverkades alla glasögonglas av ”vanligt” glas, så kallat mineralglas. Men i dag är ungefär 80 % av alla glasögonglas som tillverkas här i Norden av plast. Fördelen med plastglas är att de inte krossas lika enkelt som mineralglas och att de är mycket lättare. På Essilor använder vi också material med allt högre brytningsindex i våra plastglas. På så vis kan vi göra plastglasen allt tunnare och lättare även i höga styrkor. Stylis heter vårt nya och tunnaste plastglas som finns för alla synfel.

Hur hänger styrka och tunnhet ihop?

bildtitelNär man mäter hur starkt ett visst glasmaterial kan bryta ljuset talar man om dess brytningsindex. Ett högt brytningsindex gör att ljuset kan brytas i ett glas, genom mindre material än vad som behövs i andra fall. Ett glas med högt brytningsindex kan alltså göras mycket tunnare än andra glas. Detta är särskilt viktigt om du behöver glas med hög styrka som vanligtvis blir tjockare än glas med lägre styrka.

Vilket brytningsindex dina glas har beror alltid på vilket specifikt material de är gjorda av, oavsett om det rör sig om plast- eller mineralglas. Essilor erbjuder främst plastglas av flera olika material och med olika brytningsindex. Klicka i menyn till vänster för att läsa mer om våra glas för olika synfel och för att läsa om våra olika ytbehandlingar på glas.

Är du osäker på vilka glas och material som passar just dig? Rådgör alltid med en leg.optiker utifrån just dina behov.

Kontakta oss